Recept

Prova Gompa!

Här kommer en kort beskrivning av Kultsjödalens egna och nyttiga naturprodukt. Gompa är en naturlig växtprodukt som har allt för att ge människan styrka och livslust.

Gompa är gjort på Angelika, (Kvanne). Angelikan plockas främst på försommaren då den är späd. Du bör även plocka Tolta, (jaärja) för att blanda ut gompan med. Allt förvälles och mals sedan till-sammans.

Enligt gammal tradition förvarades massan i ett stort kärl i vilket det blandades med kärnmjölk som sedan fick stå svalt och jäsa. I dag när det inte finns kärnmjölk måste gompan förpackas i portions-förpackningar och frysas.

När gompan ska användas ta fram och tina den. Blanda sedan ner ca 20 gr jäst som först rörts ut i lite vatten. Blanda därefter lite fil eller gräddmjölk i massan för att få lite ljusare färg och tunnare konsistens. Förvara sedan den färdiga gompan svalt i en burk. Ät sedan ett par matskedar av detta varje morgon i en tallrik med fil. Rör om och sockra efter egen smak. Blanda inte i sylt!Prova i sockerkakssmeten

Prova i sockerkakan

Prova även att blanda gompan i sockerkakssmeten. Kakan bör då stå ett dygn för saftigare smak.

Prova också att göra en vanlig vitsås, tillsätt lite socker, salt och grönsaksbuljong. Rör ner några deciliter gompa så har du en härlig sås till viltfärsbiffar, ren- eller älgskav eller något annat kött.

Om gompan ska användas i matlagning eller bakning så använd inte jäst i blandningen .

Plocka fröna

På hösten har Angelikan frön i sina stora blommor. Dessa kan du plocka och äta som pastiller. Dessa användes förr i tiden för att slippa förkylningar. Du kan även tugga på Angelikans rot eller använda den i sallader. Detta skall förebygga deppighet och för-kylning.

Ta vara på bladen

Gott och nyttigt the kan du göra på torkade blad från Angelika. Torkad eller färsk rot från Angelika kan också användas för att krydda brännvin eller konjak. Detta skall stå och dra i minst 2 månader. Utmärkt som medicin mot hosta, förkylningar m.m.

Fler recept med Västerbottnisk knorr

Västerbottens soppa

4 pers

  • 2 dl purjolök finhackad
  • 1 msk smör el. margarin
  • 1.5 msk. mjöl
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • liten skvätt grädde
  • Västerbottens ost
  • ägg, salt och peppar

Fräs purjolök och smöret i en kastrull.

Rör i mjölet. Slå i grönsaksbuljongen och grädden koka ca10 min. Salta och peppra efter smak Häll upp i serveringsskålar och vispa i en äggula och riven Västerbottens ost.

Servera med hembakat mjukt bröd eller toast snitt med Västerbottens ost

Det går att vispa äggulorna i kastrullen men får då ej kokas utan servera direkt med riven Västerbottens ost i tallriken.

Röding / Öring Burgare

  • 6 filéer röding eller öring eller båda (3 medelstora fiskar)
  • 1 bunt dill
  • 1 eller två ägg
  • 2,5 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Ta bort alla småben i filéerna samt skinnet. Fin hacka och skär filéerna i en bunke.

Tillsätt dillen och snåla inte. Salta och peppra

.Knäck i ägget. Slå i grädden

Ta med händerna och nyp i hop till en smet, vrid och vänd.

Ska vara lite grovt fiskkött inte malet. Låt vila en stund.

Stek små fina burgare. Servera pressad potatis till och en romsås.

Romsås

  • 1 större burk Creme Fraiche
  • 1 större burk sikrom
  • 1 röd lök finhackad
  • Rör ihop och salta efter smak.

Charlottas Rödingpaket / allt i ett

  • Fiskfiléer av röding
  • Potatis
  • Squash eller zucchini
  • Tomater
  • Morötter
  • Flytande smör
  • Salt
  • Dill eller annan örtkrydda
  • Folie

Skala potatisen och skär i skivor, koka upp dem ett par minuter så de blir mjuka.
Slå av varmvattnet. Skär squashen i små bitar i en skål.
Skär tomaterna i små bitar.
Skala morötterna med en osthyvel och skär dem sen i små Julienne stänger i en skål.
Rödingfiléerna ska strimlas i en skål.
Riv rektangulära foliebitar och lägg upp dem som nu ska packas i av ingredienserna.

Lägg i mitten på folien. Först potatisen, squash, tomaterna, morötterna på höjden. Slå över smöret och lägg därefter på en klick fisk. Salta lite och strö över dill eller annan örtkrydda. Ytterligare lite smör över. Vira ihop paketet och vira så det blir som en påse med strut. Lägg på en plåt och in i ugnen på 175 grader ca: 15 minuter. Beräkna själv efter hur många som ska äta. Paketen kan även tillagas ute över öppen eld. Denna rätt är en både en lyxrätt inne och en friluftsrätt ute. Mättande och god.

© Copyright - Norgefarargården