Recept

Prova Gompa!

Här kommer en kort beskrivning av Kultsjödalens egna och nyttiga naturprodukt. Gompa är en naturlig växtprodukt som har allt för att ge människan styrka och livslust.

Gompa är gjort på Angelika, (Kvanne). Angelikan plockas främst på försommaren då den är späd. Du bör även plocka Tolta, (jaärja) för att blanda ut gompan med. Allt förvälles och mals sedan till-sammans.

Enligt gammal tradition förvarades massan i ett stort kärl i vilket det blandades med kärnmjölk som sedan fick stå svalt och jäsa. I dag när det inte finns kärnmjölk måste gompan förpackas i portions-förpackningar och frysas.

När gompan ska användas ta fram och tina den. Blanda sedan ner ca 20 gr jäst som först rörts ut i lite vatten. Blanda därefter lite fil eller gräddmjölk i massan för att få lite ljusare färg och tunnare konsistens. Förvara sedan den färdiga gompan svalt i en burk. Ät sedan ett par matskedar av detta varje morgon i en tallrik med fil. Rör om och sockra efter egen smak. Blanda inte i sylt!Prova i sockerkakssmeten

Prova i sockerkakan

Prova även att blanda gompan i sockerkakssmeten. Kakan bör då stå ett dygn för saftigare smak.

Prova också att göra en vanlig vitsås, tillsätt lite socker, salt och grönsaksbuljong. Rör ner några deciliter gompa så har du en härlig sås till viltfärsbiffar, ren- eller älgskav eller något annat kött.

Om gompan ska användas i matlagning eller bakning så använd inte jäst i blandningen .

Plocka fröna

På hösten har Angelikan frön i sina stora blommor. Dessa kan du plocka och äta som pastiller. Dessa användes förr i tiden för att slippa förkylningar. Du kan även tugga på Angelikans rot eller använda den i sallader. Detta skall förebygga deppighet och för-kylning.

Ta vara på bladen

Gott och nyttigt the kan du göra på torkade blad från Angelika. Torkad eller färsk rot från Angelika kan också användas för att krydda brännvin eller konjak. Detta skall stå och dra i minst 2 månader. Utmärkt som medicin mot hosta, förkylningar m.m.

© Copyright - Norgefarargården