Ewa Hed

Ålder:

Oväsentligt men +60

Bor:

Klimpfjäll

Yrke:

Företagsägare till Fjällmålet, samt massor av andra sysslor inom både Politik, Turism, Kultur och Natur.

Vad har du för relation till fjällen?

Min relation till fjällen är allt. Född och uppvuxen i Grundfors. En fjällby mellan Fatmomakke och Ransaren. Fjällen runt omkring mig är mitt hem. Har märkt att jag även och ofta använder fjällen när jag åker utomlands på semestrar.

Jag är femte generationen på pappas sida efter Lars Pålsson med familj som Bernhard Nord skrev om i Marsfjällets skugga. På mammas sida är det Familjen Stemp och Holmgren. Lisa Stemp som var piga i hela sitt liv till Emma och Folke Ricklund i Saxnäs.

Jag och de barn som fanns i byn, som var en hel del då, särskilt jag själv var tvungen att åka skidor, gå eller springa upp till fots på Stor Gemon eller Graipiesvare dagligen. Fiskade alla årstider på Gikasjön, röding och lake. Sånt sätter sin prägel. Hur många barn får vara med om detta idag?

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

Att få andas och vistas i en natur som ger energi. Koka kaffe på öppen eld och äta enkelt men gott utan krav från lokala våra råvaror. Dricka vatten ur alla bäckar man råkar på. Meditera och inspireras av olika ting i marken som ur en sagobok.

Vyerna när jag är på fjället, i ”De vida viddernas landskap.” I fjällmiljön skapas massor av planläggningar och aktiviteter för mig. Ser bara möjligheter för att utveckla och gå vidare. Fattar inte hur folk kan bo i en stad. Har själv gjort det men det var i ungdomen, och så hemskt att tänka sig se denna stress dag ut och dag in. Sätta sig i en park med lite grönt och återigen se på alla som springer som om de är jagade. Tänk motsatsen lägga sig mellan några stenar på fjället och titta upp mot himlen se strecken efter flygplanen och bara tänka.

Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?

Jag brinner för att vi alla ska kunna försörja oss där vi valt att leva med turismen med kulturen som bas. Naturen ska vi alla vårda och bevara.

Med det samiska där vi levt sida vid sida hur länge som helst utan att ha tänkt du är du o.s.v. Alla ger sin stimulans. Det finns plats för oss alla. Vi måste ha respekt för varandra. Ingen är mer än den andra. Men det som är viktigt är att vi tar ansvar också. Inte skräpa ner utan här måste vi hjälpas åt. Finns mycket att göra.

Jag brinner också väldigt mycket för att ALLA ska förstå vad KULTUR är. Framför allt politiker. Kulturen är som en blodåder i ens kropp. Utan den dör vi. Finns ingenting.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

Mera information om att gå, vandra och åka i fjällen. Att vandra, åka skoter, åka skidor att överhuvudtaget gå på tur inne i fjällen. Det kan ändras snabbt. Riktiga kläder och ta reda på vilka risker som finns. En relation mellan naturen och människan. Viktigt för dem som aldrig har vistats i fjällen och för våra gäster från när och fjärran. Bara så enkelt att gå plocka svamp på höstarna. Det måste vi väl få? Ska vi behöva vara rädda? Alla jägare som numera får gå utan guide. Helt vansinnigt. Detta brinner jag väldigt för just nu. Här måste det till en dialog. Samt att vi även sköter våra snöskoterleder och håller oss till dem. Vi måste prata mera med varandra. Våga ta steget.